Fertilitet for Manden

Som mand i fertilitetsbehandling er der meget du selv kan gøre, også selvom det ikke altid føles sådan. Hvad end din sædkvalitet er helt normal eller nedsat, så er der flere ting du kan gøre for at optimere din sæd og fertilitet, og for deltage aktivt i fertilitetsbehandlingen sammen med din partner.

Mandens sædkvalitet

Der er meget man selv kan gøre for, at forbedre sin sædkvalitet og mindske brud på sædcellernes DNA.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Læs mere om forløbet hos os og hvad du kan forvente, når du booker din første konsultation hos Klinik Nors.

Fysioterapi & Hormonterapi?

I Klinik Nors anvender vi fertilitetsfremmende fysioterapi og komplementær hormonterapi til at styrke din fertilitet. Læs mere om hvordan vi arbejder inden for begge fagområder.

Manden og hans sædkvalitet

I de senere år har forskning i den mandlige frugtbarhed haft voksende opmærksomhed på betydningen af brud på sædcellens DNA. Mængden af skader på de enkelte sædcellers DNA kan i højere grad forklare vedvarende udeblevne graviditeter og tidlige spontane aborter hos unge par, end typiske parametre vi måler på, når vi analyserer sædkvaliteten (koncentration (mængde), motilitet (svømmeevne) og morfologi (form)).

Der ses en sammenhæng mellem, at jo dårligere den almindelige sædprøve er, jo større er sandsynligheden for, at der er en høj forekomst af brud på cellernes DNA. Dog vil en hel normal sædprøve ikke udelukke, at der kan være problemer med DNAét. Nuværende tilgængeligt forskning viser, at ca. 20% af mænd med normale sædprøver har en høj forekomst af DNA-skader på deres sædceller. Der kan derfor også være noget at gøre for dig, der har fået konstateret normal sædkvalitet.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Ved den første konsultation møder du de tilgange vi arbejder med i klinikken, fertilitetsfremmende fysioterapi og komplementær hormonterapi.
Inden første konsultation modtager du et omfattende spørgeskema samt en kostdagbog, som udfyldes og sendes til os.

1. konsultation består af 2 separate sessioner. Alle konsultationsforløb starter med en dybdegående samtale hos Janni, hvor vi i fællesskab afdækker din historie og de problematikker du skulle have. Har du fået foretaget en sædanalyse, vil vi også meget gerne se resultatet af denne.
I næste session foretages en fysioterapeutisk undersøgelse af Camilla, som vil undersøge din holdning, mekaniske udfordringer og/eller andre blokeringer, der kan have indvirkning på din sædkvalitet og fertilitet.

Efter endt konsultation vil vi sammensætte et tilpasset behandlingsforløb til dig, som indebærer et behandlingsprogram med justeringer af fx kost- og motionsvaner, anbefalinger til kosttilskud, livsstils- og søvnvaner, stressreduktion og anbefalinger til fysioterapeutiske tiltag og forløb bestående af laserbehandling og øvelsesterapi.

For at få dig godt fra start tilbyder vi altid 15 minutters gratis gennemgang og spørgsmål efter du har modtaget vores behandlingsprogram. Her vil der også være mulighed for at lave småjusteringer i programmet, så vi er helt sikre på det passer ind i din hverdag.

Opfølgende hormonterapeutiske konsultationer anbefaler vi senest 1 måned efter vores første konsultation, mens de fertilitetsfremmende fysioterapeutiske behandlinger aftales efter vores anbefalinger og efter dine behov. De hormonterapeutiske konsultationer vil både kunne afholdes fysisk i klinikken eller online via Zoom eller Teams, mens første konsultation samt fysioterapeutiske behandlinger altid vil foregå i klinikken.

Hvordan kan fertilitetsfremmende fysioterapi og komplementær hormonterapi hjælpe dig?

Fertilitetsfremmende fysioterapi

I fysioterapien arbejder vi med den mekaniske del af din fertilitet. Dette kan bestå af manuel behandling, laserbehandling, øvelsesterapi og motionsvejledning.

Ved den manuelle behandling arbejdes der med vævet omkring underlivet og bækkenet, således at der skabes bedre forudsætninger for at optimere din sædkvalitet. Det kan eks. være at du har arvæv eller eller andre spændinger der skaber dårlige forudsætninger blodcirkulationen i underlivet og dermed kan nedsætte din sædkvalitet.

Øvelseterapien tager udgangspunkt i Mozijova-metoden, som har til formål at mobilisere, skabe bevægelse og øge energiomsætningen i underlivet.

Laserbehandling har vist at have forbedring af sædkvliteten, hvor en kombination af livsstilsinterventioner og og laserbehandling er det bedste behandlingstilbud vi har til mænd.

Komplementær hormonterapi

I den komplementære hormonterapi arbejder man med at finde rodårsagen til dine udfordringer og symptomer. Komplementær hormonterapi handler ikke om at give kunstige hormoner, men i stedet handler det om at balancere din hormoner på en naturlig måde gennem fx stressreducering, kost-, kosttilskuds- og livsstilsinterventioner.

Behandlingen bygger på et individualiseret behandlingsprogram, der bl.a. kan omfatte kostændringer, kosttilskud, livsstilsændringer, forslag til bevægelse og motion, ændring af søvnmønster og stressreduktion – tilpasset dit liv og ressourcer. Behandlingen har grobund i forskning og en dyb forståelse af kroppens biokemiske processer og hormonsystemer.

Vi står klar til at hjælpe dig med at optimere din sædkvalitet og fertilitet. Hvad end du har været i konventionel fertilitetsbehandling i mange år, eller netop kun er startet på at gøre din partner gravid.

Se også Fertilitet for par 

Vi tror på at god kemi og tillid er vigtigt, for at vi kan indlede et godt samarbejde. Vi tilbyder derfor 15 minutters gratis afklarende samtale, så du kan finde ud af, om vi er de rigtige til at hjælpe dig igennem dit forløb.