Mandens fertilitet: Hvad kan du selv gøre?

Skrevet af Janni Nors, Bioanalytiker & Komplementær Hormonterapeut.

Op mod 26% af alle par, der ønsker at få børn, har problemer. Blandt de ufrivilligt barnløse par ligger ca. 1/3 af problemet hos kvinden, 1/3 af problemet hos manden, mens problemet ligger hos både manden og kvinden for den sidste tredjedel. Der er altså stor sandsynlighed for, at manden bærer på hele eller en del af forklaringen på, at et par ikke kan opnå den graviditet, de ønsker sig og længes efter.

Omtrent en femtedel af danske mænd på 30 år har problemer med at gøre en kvinde gravid. Cirka 20% af mænd som via en almindelig sædanalyse får af vide at deres sædkoncentration er normal, har faktisk så store problemer med sædens DNA, at de har svært ved at gøre en kvinde gravid – noget de er helt uvidende om. Der er mange mulige årsager til lav sædkvalitet og mandlig infertilitet. Mange af disse har vi faktisk selv kontrol over og mulighed for at reducere eksponeringen af.

Dårlig livsstil ser nemlig ud til at kunne påvirke sædens DNA i en sådan grad, at det bliver svært eller i værste fald umuligt at gøre en kvinde gravid. Dog er det muligt ved livsstilsændring at kunne påvirke sædens DNA positivt. Heldigvis viser den nyeste forskning, at hos op til 80% af mænd med beskadiget DNA kan skaden reduceres ved livsstilsomlægning.

Det tager ca. 3 måneder for manden at producere en sædcelle. Det er derfor en god idé at forberede kroppen i god tid, hvis man ønsker at gøre sin partner gravid. Ændres hans livsstil i denne periode, er der gode chancer for at han producerer sunde sædceller.

Det er væsentligt at huske på, at kvaliteten af mandens sæd kan være svingende og vil bl.a. påvirkes af om manden har haft feber, infektioner, været stresset eller udsat for temperaturforhøjelser fx i form af sædevarme i bilen eller sauna. Det samme gør sig gældende hvis det er længe siden manden har haft en udløsning. Regelmæssig sædudtømning spiller en vigtig rolle for sædkvaliteten.

Hvad kan du selv gøre for at forbedre din sædkvalitet og reducere DNA-skade i sæden?

1. Undgå rygning
Rygning er ikke kun dårligt for din generelle sundhed, men også din fertilitet. Rygning nedsætter sædkvaliteten, og selv få cigaretter påvirker både sædkoncentrationen og sædkvaliteten negativt. Herunder ligger en øget mængde oxidativ stress og øget forekomst af DNA-skader i sædcellerne, som øger risikoen for tidlig spontan abort. Hvis du planlægger at blive far, stop derfor fuldstændig med rygningen.

2. Undgå alkohol
Alkohol skader sædcellernes DNA og påvirker antallet af sædceller samt deres bevægelighed. Allerede ved mere end 5 genstande ugentligt påvirkes sæden negativt. Drik derfor maksimalt fem genstande om ugen – gerne færre.

3. Motion og træning
Moderat motion og bevægelse har en stor positiv effekt på sædkoncentrationen og sædkvaliteten samt færre DNA-skader i cellerne. Undgå både for meget og for lidt motion, men motioner en halv time dagligt, så du får pulsen op og sved på panden.

4. Begræns indtaget af koffein
Koffein findes i kaffe, te, cola og energidrikke, og påvirker også sædens DNA negativt. Drik højst 2-3 kopper kaffe om dagen – og hold helt igen med sodavand og energidrikke grundet deres høje sukkerindhold.

5. Kosten: Spis mere grønt
Et dansk studie peger på en sammenhæng mellem sund kost og god sædkvalitet. En kost rig på grøntsager, frugt og fisk samt mindre kød og forarbejdede fødevarer som færdigretter, siges at øge sædcellernes bevægelighed. Ligeledes viser andre studier, at en kost rig på højt fedtindhold og store mængder sukker giver en nedsat sædkvalitet. Når du spiser for meget sukker påvirkes insulinindholdet i din krop. Insulinubalance nedsætter sædkvaliteten og øger DNA-skader i sæden. Skru derfor ned for sukkeret i din kost.

6. Kosttilskud
Nogle kosttilskud har vist sig at have en god effekt på sædkvaliteten. Zink, D-vitamin, fiskeolie, antioxidanter, folsyre og B12 i de rette mængder har vist sig at have god virkning efter indtagelse i minimum 3 måneder. Sørg generelt for en sund og varieret kost, og undgå tilskud af proteinpulver i den periode du forsøger at gøre din partner gravid.

7. Overvægt
Det anbefales at man holder sig normalvægtig, da overvægt påvirker fertiliteten på flere parametre. I fedtvævet vil en øget mængde af det mandlige kønshormon testosteron omdannes til det kvindelige kønshormon østrogen. Overvægt medfører en øget varme hos testiklerne, hvilket sædcellerne ikke trives i. Derudover ses en højere forekomst af oxidativ stress, som medfører DNA-skader i sædcellerne.

8. Mobiltelefoni
Undgå at have mobiltelefonen i lommen, da de elektromagnetiske bølger telefonen udsender potentielt kan skade sædkvaliteten. Sørg derfor for at opbevare telefonen væk fra skridtet.

Vi vil give vores varmeste anbefalinger til Peter Humaidans bog ”Supersæd”, hvor du kan læse mere om mandens fertilitet.

Hej med dig der følger med hos Klinik Nors 💛

Siden opstart i februar 2022 har vi været på en kæmpe rejse med klinikken. Vi er enormt taknemmelige for alt den opbakning og støtte vi har fået fra alle jer i vores lille virke, og sætter stor pris på alle jer der har lagt vejen forbi Klinik Nors.

Vi har valgt at lukke klinikken med dens nuværende form pr. 15/10/2022. Det vil derfor ikke længere være muligt at få vores kombination af fysioterapi og hormonterapi.

Camilla vil stadig udøve fertilitetsfremmende fysioterapi og akupunktur i andre lokaler. Hun kan kontaktes på norscm@me.comeller telefon 30662437. Dog er Camilla væk i perioden 14/10-16/11.

For hormonterapeutiske konsultationer hos Janni er det muligt at skrive sig på en venteliste til behandlinger i det nye år på mailen janninors@outlook.com eller sms til 30662497.

Vi vil endnu en gang benytte lejligheden til at sige et kæmpe tak og på gensyn til alle der følger med ❤️

Kærligst

Camilla og Janni Nors

Klinik Nors